Minciuna, 3 indicii transmise prin limbajul trupului!
Comunicarea non-verbala sau limbajul trupului ofera o cantitate uimitoare de informatii. Comunicarea non-verbala este comunicarea prin trimiterea si primirea de indicii non-verbale. Aceasta poate include indicii vizuale, indicii fizice (proxemica), tonalitatea vocii (paralimbaj) si contactul fizic(haptica). O mare parte din studiul comuncarii nonverbale s-a concentrat pe interactiunea dintre indivizi. In urma analizei unor comportamente din timpul interactiunii cu persoanele mincinoase, au rezultat mai multe comportamente care ii dau de gol, pe mincinosi.
Iata 3 dintre ele:
1. Lipsa contactului vizual sau privirea fixa
Persoana care minte are tendinta de a evita contactul vizual sau de a te privii fix in ochii, pentru a te asigura ca spune adevarul!
2. Starea de nervozitate, anxietate
Mincinosii, isi misca picioarele si mainile, necontrolat. Apare o stare de anxietate, de neliniste, o teama ca poate fi depistat!
3. Schimbarea subiectului de discutie, devierea atentiei si raspunsuri scurte
Unele persoane vor incerca sa dea raspunsuri cat mai scurte si vor evita sa vorbeasca foarte mult, alte persoane mincinoase pot creea o poveste fictiva pe care o relateaza in timpul interactiunii, fara sa realizeze ca de fapt in aceasta poveste apar si elemente reale ale faptelor lor.
Studii de specialitate au aratat faptul ca oamenii, atunci cand mint, isi ating cel mai des nasul. Cercetatorii spun ca, probabil, adrenalina stimuleaza vasele capilare si se declanseaza senzatia de mancarime. Alti oameni isi acopera gura sau ochii cand mint. De asemenea unii oameni, in timpul relatarii mincinoase, ating diverse obiecte pentru a se elibera de stres.