Tehnica poligraf – statut legal

Detector de minciuni- Testare poligraf- Psihofiziologie criminalistică

Testarea poligraf metodă care a dobândit eticheta de detector de minciuni, denumită astăzi ca psihofiziologie criminalistică, este una din aplicațiile legale ale psihofiziologiei, în care se stabilește o relație de cauzalitate directă între actul infracțional și participantul la fapta investigată. Disciplină științifică, fundamentată teoretic si empiric, exersată timp de peste 100 de ani, validată științific are ca finalitate detecția comportamentului simulat.
În Romania testul poligraf, atât în spațiul civil cât și în spațiul penal, este acceptat în instanță, are valoare de indiciu orientativ coroborat cu alte probe. Testul poligaf este efectuat de psihologi examinatori poligraf, care își desfășoară activitatea în conformitate cu normele profesionale, metodologia poligraf, respectând codul deontologic si etic al profesiei de psiholog. Există două structuri naționale care atestă, acreditează și certifică examinatorii poligraf:

  1. Colegiul Psihologilor din România în baza legii nr. 213/ 2004 și a H.G. 788/ 2005 prin atestate de liberă practică în domeniul psihologiei judiciare- evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf;
  2. Ministerul Justiției în baza legii 488/ 2002 și a O.G. 75/ 2000 pentru examinatorii care își desfașoară activitatea în zona justiției.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>