Consiliere şi psihoterapie
Psihoterapia este o formă de tratament psihologic de durată care acționează la nivelul tuturor componentelor: comportamental, emoțional, cognitiv, valoric etc. Ea se desfăşoară în cadrul şi pe baza unei relaţii interpersonale între client şi terapeut. În centrul terapiei se află experienţa persoanei-gânduri, sentimente, strategii, vise, relaţii cu cei din jur etc.
Consilierea psihologică şi psihoterapia se adresează persoanelor sănătoase din punct de vedere psihic aflate într-o situaţie de criză: conflicte familiale, probleme identitare, dificultăţi de adaptare la diferite medii şcolare sau profesionale, diferite tipuri de blocaje emoţionale sau de acţionare, dificultăţi de relaţionare, boală, pierderea unor persoane semnificative, a locului de muncă, divorţ. De asemenea, terapia obţine rezultate pozitive în tratarea traumelor emoţionale, a anxietăţii sau a depresiei.
Spre deosebire de consiliere, psihoterapia abordează teme mult mai complexe, care implică multă suferiţă şi care afectează mai multe apecte ale vieţii persoanei.
În psihoterapie, persoanele consiliate învaţă să dezvolte noi strategii de rezolvare a problemelor, adaptate la situaţiile le pe care le întâmpină; acestea devin mai conştiente de propriul potenţial şi se poziţionează cu mai mult optimism şi încredere în faţa situaţiilor dificile sau necunoscute. Imaginea de sine se schimbă, persoanele îşi identifică resursele şi obţin o viziune mai clară asupra experienţelor pe care până atunci le deformau sau le negau. Acestea devin mai flexibile şi mai deschise la experienţe noi, comportamentul lor devine mai puţin defensiv, sunt mai deschise către dezvoltarea şi întărirea unor relaţii sănătoase de familie, cuplu şi prietenie.
Consilierea şi psihoterapia se adresează indivizilor, cuplurilor, familiilor şi grupurilor.
CONSILIERE PSIHOLOGICA
Consilierea psihologică se adresează persoanelor sănătoase din punct de vedere psihic aflate într-o situatie de dificultate generată de situaţii de criză, sociale, profesionale sau familiale, concentrându-se pe optimizarea comportamentală şi pe ameliorarea problemelor psihoemoţionale.
Principalul scop al consilierii psihologice este rezolvarea de probleme de natură emoţională sau interpersonală. În urma procesului de consiliere, persoanele consiliate învaţă să dezvolte noi strategii de rezolvare a problemelor, adaptate la situaţiile le pe care le întampină, folosind eficient resursele emoţionale şi intelectuale.
Consilierea se adresează indivizilor, cuplurilor, familiilor şi grupurilor.
Consilierea este utilă în rezolvarea mai multor tipuri de probleme: conflicte familiale, probleme identitare, dificultăţi de adaptare la diferite medii şcolare sau profesionale, diferite tipuri de blocaje emoţionale sau de acţionare. De asemenea, consilierea are un efect benefic asupra persoanelor care se confruntă cu dificultăţi de relaţionare, care trec prin perioade dificile (divorţ, stres, pierderea locului de muncă). Consilierea obţine rezultate crescute în cazul acelor persoane care doresc să-şi îmbunătăţească abilităţile de relaţionare interpersonală, să-şi sporească empatia, să-şi crească abilităţile decizionale sau să-şi identifice resursele pe care până atunci le blocau (creativitate).
Spre deosebire de psihoterapie, consilierea durează mai puţin timp, este eficientă când un singur aspect al vieții este afectat și când nu este o nevoie de o abordare mai profundă sau mai globală.
PSIHOTERAPIE INDIVIDUALA SI DE GRUP
Psihoterpia este o intervenţie de tip interpersonal şi relaţional recomandată atunci când situația de viață durează de o perioadă de timp şi este una greu de suportat. Psihoterapia este o formă de tratament psihologic și acționează la nivelul tuturor componentelor: comportamental, emoțional, cognitiv, valoric etc. Are cea mai lungă durată, dar și cele mai ample și cele mai stabile rezultate.
Psihoterapia este o formă profundă de restructurare psihică; ea are loc in cadrul si pe baza unei relaţii interpersonale între client şi terapeut.
In prezent, există mai multe forme de psihoterapie, care se diferenţiază în funcţie de tehnicile folosite, dar şi de formarea psihoterapeutului: psihanaliza, terapie cognitiv-comportamental, psihodramă, psihoterapie experienţială, etc.
Psihoterapia abordează diferite teme complexe care implică multă suferiţă: probleme identitare, pierderea unor persoane importante, pierderea sănătăţii şi instalarea unor boli cronice sau terminale, traume, anxietate, depresie etc.
Psihoterapia este eficientă şi în cazul timidităţii sociale, crescând abilităţile de relaţionare ale persoanei asistate. Rezultate bune se obţin în terapie şi în cazul disfuncţiilor sexuale.
Psihoterapia ajută şi în cazul depăşirii unor perioade mai puţin uşoare pe care persoana le traversează: schimbarea locului demunca, adapatare la un alt mediu social (schimbarea domiciliului, a ţării etc.). Datorita psihoterapiei persoana conştientizeaza şi îşi exprimă sentimentele atât verbal, cât şi non-verbal; este capabilă să-şi evalueze experienţele din mai multe perspective; percepţia sa asupra propriei experienţe devine mai corectă, mai realistă şi mai obiectivă.
În terapie, persoana învaţă să gestioneze situaţiile problematice care apar în viaţa ei. Datorită psihoterapiei, clientul dezvoltă o încredere crescută în sine şi se simte capabil să facă schimbările pe care şi le doreşte în viaţa sa. Îşi dă voie să dezvolte relaţii sănătoase de familie, cuplu şi prietenie, fără a dezvolta dependenţe.
CONSILIERE SI TERAPIE DE CUPLU SI DE FAMILIE
Un cuplu apelează la psihoterapie atunci când îşi doreşte să gestioneze mai eficient dificultăţile pe care le întampină sau să îmbunătăţească comunicarea dintre parteneri. În cazul terapiei de cuplu, terapeutul este neutru, el ofera un feedback obiectiv despre “jocul cuplului”, motivaţiile inconştiente ale fiecarui partener şi îi ajută pe membrii cuplului să îşi modifice comportamentul şi comunicarea în sprijinul rezolvării dificultăţiilor cu care se confruntă cuplul respectiv.
În terapia de cuplu se ţine cont de nevoile cuplului, etapa în care se află cuplul, dar şi de posibilităţile, resursele şi motivaţiile celor doi parteneri.
Cuplurile apelează la terapie când se află în situaţii de impas precum: lipsa comunicării între parteneri, conflicte frecvente, unul dintre parteneri înşeală. De asemenea, sunt cazuri în care partenerii se îndepărtează unul de celalat, ambii parteneri resimt o lipsă de atenţie, apreciere, înţelegere, iubire din partea celuilalt şi viaţa sexuală este afectată.
CONSILIERE ORGANIZATIONALA
Consilierea organizaţională presupune dezvoltarea abilităţilor de comunicare la nivel de organizaţie, coaching cu angajaţii, orientare profesională şi managementul stresului şi al anxietăţii generate de un mediu organizaţional competitiv.
Desi conflictele la nivel de organizaţie sunt frecvente, iar problemele cu care se confruntă organizaţiile din cauza angajatilor sunt la fel de frecvente, nevoia de consiliere organizaţională este una rar rezolvată – acest lucru şi din cauza lipsei unor servicii care să se adreseze acestui tip de probleme.
La nivel de organizaţie se dezvoltă relaţii strânse între angajaţi, dar şi competiţii, invidii, sabotaj, practice neloiale, neînţelegeri etc. La acestea se adaugă stresul, anxietatea, presiunea, neplăcerile pe care un angajat le experimentează în fiecare zi. Astfel, relaţiile dintre angajaţi suferă, tensiunea dintre ei creşte, iar productivitatea şi motivaţia lor sunt diminuate de aceste sentimente negative.
În consilierea organizational se identifică acele relaţii şi comportamente negative, cauzele lor, precum şi căi de a creşte încrederea dintre angajatii, comunicarea deschisă şi nedistorsionată, exprimarea deschisă a sentimentelor, precum şi căi de a creşte orientarea către soluţii şi creativitatea angajaţilor.
Într-un mediu fără tensiuni între angajaţi, atmosfera este mai destinsă, membrii departamentelor sunt mai încrezatori şi îşi focusează întreaga lor atenţie şi energie spre finalizarea sarcinilor şi obţinerea de rezultate ridicate.
ORIENTARE PROFESIONALA
Orientarea profesională este utilă atunci când angajaţii nu se simt confortabil pe postul pe care îl ocupă în prezent, fie din cauză că nu simt ca acel post li se potriveşte, fie din cauză că angajaţii au acumulat deja toate cunoştinţele şi abilităţile necesare unui post superior. Orientarea profesională vine în ajutorul acestor nevoi, reuşind să pună în relaţie nevoile organizaţiei cu cele ale angajaţilor.
REDUCEREA STRESULUI
Reducerea stresului şi al anxietăţii generate de un mediu organizaţional competitiv sunt esenţiale pentru a crea un mediu sănătos şi lipsit de presiuni pentru angajaţi. Într-un mediu organizaţional plin de stres şi presiune, angajaţii pot dezvolta stări de stres, anxietate, care se pot asocial cu depresie şi atacuri de panică. Stresul şi anxietatea blochează energia angajaţilor, le scade productivitatea şi afectează echipa la nivel global.
Consilierea organizaţională vine în sprijinul reducerii nivelului de stres şi al anxietăţii, lucrând atât cu managerii, dar şi cu angajaţii, atât în grup, dar şi individual.